- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Bucataria Naturii: plante din flora spontana - BANUTEII
Bucataria Naturii: plante din flora spontana - BANUTEII
O planta ce poate fi gasita aproape oriunde, ne ofera o seama de satisfactii culinare si nu numai
Banuteii (Bellis perennis) sau margaretele pitice au petalele albe si mijlocul galbui, pot fi vazuti in parcuri, gradini, in jurul caselor, pe pajisti, de la campie pana sus in zona montana (vezi Pensiuni munte). In functie de zona, banuteii se mai numesc nasturasi sau paralute. Este o planta perena, fiind utilizata atat in bucatarie cat si in tratamentele naturiste. De la aceasta planta se folosesc in bucatarie frunzele tinere pentru salate, florile in supe, ciorbe si salate de fructe, iar boboceii pot fi pusi la borcan cu otet sau ulei pentru preparea "capperelor". In tratamentul naturist se folosesc atat florile proaspete pentru ceaiuri, cat si florile uscate si macinate pentru diverse afectiuni. Au efect detoxifiant, diuretic si sunt folosite la tratarea infectiilor din zona gatului si a bronsitelor. Au un gust lejer aromat, care poate fi usor 'picant' deci nu pot fi consumate singure ci in combinatie cu alte legume sau sosuri.
Reteta prezentata astazi va ajuta sa va surprindeti placut oaspetii atat la nivel gustativ cat si vizual:
Supa crema de banutei
50 gr. de ceapa rosie
100 gr. de radacina de patrunjel/telina
150 de gr. de cartofi
1 lingura de unt clarificat
1 litru de supa de legume strecurata
un fir de sare
200 ml. de smantana
3-4 maini de banutei tocati marunt
cativa banutei intregi
3 linguri de Sherry (optional)
- tocati ceapa, patrunjelul/telina si cartofii cubulete;
- clarificati untul: puneti intr-un vas untul la topit la foc mic, in momentul in care devine lichid si se formeaza spuma la suprafata indepartati-o astfel incat sa ramana doar lichidul. Puneti untul clarificat si toate ingredientele tocate intr-un vas, la foc mediu, lasati la calit pentru cca 10 minute. Adaugati peste ele supa si lasati sa fiarba pana cand devin moi. Cand sunt suficient de fierte transferati totul intr-un blender si mixati pana cand totul devine o crema.Repuneti pe foc si adaugati banuteii tocati marunt, samantana si sherry-ul pentru alte 5 minute.
Cand serviti supa, in farfurii, adaugati cativa banutei care in acest moment sunt inchisi, dar in contact cu supa calda se vor deschide chiar sub ochii mirati ai oaspetilor dumneavoastra!
Nota: proprietatile untului clarificat - prin intermediul caldurii, apa si masa proteica a laptelui sunt indepartate rezultand uleiul de unt. Acesta actioneaza benefic asupra sistemului nervos, stimuleaza digestia, intareste sistemul imunitar, ajuta la protejarea si imbunatatirea vederii iar digerabilitatea sa este aproximativ totala, ne fiind inmagazinat de organismul uman ci este consumat imediat.
Pofta buna din bucataria naturii!