- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Farmacia naturii: macesul
Farmacia naturii: macesul
Macesul este una dintre acele plante care nu lipseste niciodata din farmacia iubitorilor naturii
Macesul (rosa canina) isi primeste numele botanic "canina" din momentul in care Plinio povesteste despre un soldat roman care s-a vindecat de turbare datorita unui decoct obtinut din radacinile acestei plante.
Este un "fruct" al trandafirului salbatic, o specie extinsa in zonele temperate din intreaga lume. Creste atat la campie cat si pe coline pana la o altitudine de 1500 m. Se adapteaza oricarui tip de teren atat timp cat este unul bogat in azot si expus unei zone insorite. Ne incanta ochii primavara cu florie de culoare roz si ne aminteste in toamna tarziu cand vedem fructele de culoare rosu inchis cu chiciura sau chiar zapada ca trebuie sa vina iarna.
Intreaga planta este folosita inca din Evul Mediu, jucand un rol important in remediile traditioanale pentru probleme respiratorii, imunologice sau antiinfalmatoare.
Fructele mici ale macesului sunt considerate sursa naturala cu cea mai mare concentratie de Vitamina C, fiind de pana la 50-100 de ori superioara fata de lamai sau portocale, iar acest lucru ajuta la intarirea sistemului natural de aparare a organismului (100 gr de bobite contin aceeasi cantitate de vitamina C atat cat regasim intr-un kg de citrice).
Virtutile acestei plante constau si in prevenirea alergiilor, in tratamentul rinitei, conjuctivitei, a astmului, rinofaringita, infectii ale urechii, a tusei si a racelilor.
Actiunea vitaminizanta se leaga de cea antioxidanta a bioflavonoizilor, continuti in coaja, actionand impreuna cu vitamina C, maximizand astfel fluxul sanguin. Acest efect benefic asupra calitatii sangelui se datoreaza capacitatii sale de a promova absorbtia calciului si fierului in intestin, echilibrand nivelul colesterolului si contribuind la producerea hemoglobinei.
In bucatarie este folosit pentru preparea gemurilor sau a sosurilor care pot insoti cu succes carnea de vanat. Sub forma de ceaiuri sau lichior, a vinului sau a unui serbet fin, plin de vitamine.
Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.
Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!