- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Transilvania Crisana Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Transilvania Crisana Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
Oferte speciale
- Toamna 2024
- Conacul Transilvan
- Margau - CJ
- Oferta cazare zona Bran Moieciu
- Casa Tabacaru
- Pestera - BV
- Craciun si Revelion la Sarmizegetusa Regia
- Pensiunea Cotiso
- Costesti - HD
- OFERTA PENTRU CRACIUN SI REVELION
- Pensiunea Kiss
- Sancraiu - CV
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Festivalul Hameiului - Sighisoara
Festivalul Hameiului - Sighisoara
Un foarte interesant festival ce omagiaza aducerea mestesugului berii in Transilvania se desfasoara la Sighisoara
Hameiul in tara noastra are o poveste strans legata de istoria sasilor transilvaneni, cam incepand cu secolul al XIV-lea. Ei sunt cei care au adus mestesugul prelucrarii hameiului in Transilvania, mestesug ce apoi a fost raspandit si in restul tarii.
Hameiul crestea in flora spontana fara a fi organizat in culturi. Dar dezvoltarea industriei berii in zonele central europene printre care si Bavaria, de unde provin mare parte dintre sasi, a facut ca ei sa fie experimentati in acest mestesug pe care aducandu-l in Transilvania l-au dezvoltat tot mai mult punand bazele unei industrii a berii.
Acest nou mestesug se spune ca a fost sprijinit chiar de Vlad Tepes, hameiul cultivat pentru producerea berii datand din acele vremuri. Avand in vedere legatura lui Tepes cu Sighisoara, se presupune ca aici au fost plantate primele culturi intensive ale acestei plante din care se obtine licoarea.
Exista o legenda legata de cultivarea hameiului care spune ca dupa ce i-a nimicit pe turcii ce venisara sa praduiasca Cetatea Sighisoarei, prada de razboi a fost atat de mare ca l-a determinat pe Tepes sa apeleze la localnici sa vina de acasa cu cosuri, cu saci, cu tot ce pot, pentru a aduna odoarele culese de turci in campania lor de jefuire. Oamenii care mai si cultivau hamei fiecare in gospodaria lor, au adus ce au putut, dar se spune ca majoritatea au adus cosurile cu care de obicei culegeau hameiul. Astfel incat dupa ce au adunat prada de razboi iar domnitorul, cum ii era obiceiul, i-a tras in teapa pe jefuitori, se spune ca la scurt timp printre tepele pline cu talharii pedepsiti au inceput sa creasca lastari de hamei care au inceput sa se catere pe cadavrele din tepe. Se pare ca urmele de hamei de prin cosurile si sacii cu care au venit locuitorii, au incoltit facand ca prima plantatie de hamei sa fie accidentala si intr-un mod mai mult sinistru decat practic. Dar cu toate astea, cultura a fost foarte bogata si legenda spune ca s-a facut atat de multa bere in acel an, incat sighisorenii au trimis ceva butoaie si domnitorului, tocmai la Targoviste.
Astazi, in zonele din jurul Sighisoarei se gasesc cele mai intinse culturi de hamei in plantatii special amenajate de unde se culeg conurile de hamei pentru industria berii. In acest fel, Sighisorenii s-au gandit sa serbeze acest eveniment prin "Festivalul Hameiului", care omagiaza aducerea mestesugului berii in tara noastra. Festivalul se va desfasura binenteles la Sighisoara (vezi Pensiuni Sighisoara), intre 6 si 8 septembrie, si va fi cinstit cu bere si muzica din belsug.
-
Transilvania (434)
- Alba (48)-
- Bistrita Nasaud (18)-
- Brasov (123)-
- Cluj (65)-
- Covasna (14)-
- Harghita (28)-
- Hunedoara (37)-
- Mures (57)-
- Salaj (10)-
- Sibiu (34)
- Apuseni-
- Arieseni-
- Balea-
- Belis-
- Bistrita-
- Bran-
- Depresiunea Brasovului-
- Fagaras-
- Harghita Covasna-
- Lacu Rosu-
- Marginimea Sibiului-
- Moeciu-
- Odorhei-
- Piatra Craiului-
- Rasnov-
- Rucar - Bran-
- Sambata-
- Sighisoara-
- Sovata - Praid-
- Straja-
- Tara Hategului-
- Tara Motilor-
- Transalpina-
- Transfagarasan-
- Tusnad-
- Valea Draganului-
- Valea Oltului-
- Valea Prahovei-
- Voineasa