- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Transilvania Crisana Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Transilvania Crisana Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Iarna la munte: schi si nu numai
Iarna la munte: schi si nu numai
Sport zapada, distractie si caldura unui camin; descopera generozitatea extraordinara a muntelui in perioada de iarna! Peisajele, casele impodobite dar mai ales muntii nostri ofera posibilitati infinite de distractie, incepand de la sporturi de iarna, drumetii sau pur si simplu la ragaz in natura.
Iarna in Romania reprezinta perioada din an in care bucuria si bunatatea oamenilor se impletesc fericit creand un mic univers al bunei dispozitii. Peisajele, casele impodobite dar mai ales muntii nostri ofera posibilitati infinite de distractie, incepand de la schi, alte sporturi de iarna, drumetii sau pur si simplu la ragaz in natura.
Partiile de schi se gasesc in mai toate colturile tarii, sunt intr-o continua dezvoltare, si se depun eforturi serioase pentru largirea domeniului schiabil. Se vorbeste de cca 284 milioane de lei investiti in ultimii ani pentru dezvoltarea acestui domeniu si totul e in crestere. “Perla coroanei” schiului din Romania il constituie statiunea Poiana Brasov (vezi aici Pensiuni in Poiana Brasov si Pensiuni in Valea Prahovei la munte) unde se afla cel mai mare domeniu schiabil de la noi.
Dincolo de ski, drumetiile pe versantii mai domoli, sau pana la altidudini unde pericolul nu ajunge sunt de preferat a fi combinate cu sporturile de iarna. Pentru cei pregatiti exista din plin locuri de umblat cu rucsacul in spate si chiar si cu pioletul si coltarii. Pe perioada sarbatorilor de iarna statiunile sunt aranjate pentru a primi cat mai multi turisti, se organizeaza spectacole in aer liber si mai ales evenimente cu specificul sarbatorilor.
Pe langa traditii, in Tara Fagarasului (vezi aici Pensiuni in Fagaras si imprejurimi la munte) un alt punct de atractie il poate constitui practicarea skiului.
Se poate face ski de agrement de la Balea Lac, pe curba de nivel pina la pilonul 2 al telecabinei de unde se poate continua pe drumul auto pana la Balea Cascada (vezi aici Pensiuni in zona Trasfagarasan la munte). Partia are o lungime de aproape 14 km. Mai exista o varianta: de la pilonul 2 se poate cobori pentru pasionatii de schi extrem pe scoc pana la baza cascadei apoi pana la Balea Cascada.
Teleschi exista doar la Balea lac, de la Saua Doamnei la Cascada Balea.
De la Balea Cascada la Balea Lac transportul se poate face cu telecabina pe o distanta de 3800 m.
Dupa atata ski va puteti relaxa intr-una din pensiunile de la poalele Fagarasului unde veti gasi bucate traditionale si va puteti bucura de peisajele mirifice pe care le creaza Muntii Fagaras iarna.
In Bucovina datinile si obiceiurile ciclului sarbatorilor de iarna incep la Sfantul Nicolae (Sannicolae) si se termina in ianuarie, la Sf. Ioan, ele cuprinzand o gama variata de manifestari artistice, atat in ceea ce priveste folclorul literar, muzical si coregrafic cat si reprezentarile dramatice. Insa acestea exceleaza si prin bogatia si varietatea elementelor vestimentare, a recuzitei, a decorului si chiar a regiei, constituind un adevarat carnaval popular si o atractie pentru turistii de pretutindeni.
Dincolo de oameni si traditiile lor, Tara Bucovinei atrage prin peisaje mirifice si deasemenea prin posibilitatea de a practica sporturi de iarna. In zona sunt patru statiuni ce pun la dispozitie partii unde se pot practica skiul, snowboardingul sau saniusul: partiile de la Vatra Dornei, partiile de la Gura Humorului, partiile de la Carlibaba sau Campulung Moldovenesc. (vezi aici Pensiuni in Bucovina la munte)
O alta zona cu traditii frumoase si unde iti poti petrece o vacanta de iarna este Tara Maramuresului.
Si aici vom gasi o serie de obiceiuri ce isi au radacinile in vechimea precrestina: in seara de Craciun, in satele maramuresene, se ung cu usturoi vitele pe la coarne si solduri, si usile de la grajduri pentru a alunga spiritele rele sa nu ia laptele vacilor. Cu usturoi se ung si oamenii pe frunte, pe spate, la coate si la genunchi, precum si usile si ferestrele casei pentru a indeparta demonii noptii. (vezi aici Pensiuni in Maramures la munte)
Din punctul de vedere al sporturilor de iarna, Maramuresul este o zona bogata in partii cu grade diferite de dificultate, amplasate intr-un cadru natural deosebit. Are un relief preponderent montan si datorita faptului ca este cel mai nordic punct din tara, aici gasim zapada pe tot parcursul iernii, din decembrie pana in aprilie. Statiuniile montane de ski din zona se gasesc in Muntii Rodnei si Muntii Gutai. Partiile sunt la altitudini intre 800 si 1500 m si sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu, cateva fiind omologate pentru desfasurarea unor concursuri de talie nationala. Gasim partii la Borsa , Cavnic/Icoana (https://www.lapensiuni.ro/cazare-maramures/maramures/cavnic), Izvoare si la Mogoasa Suior.
Piatra Craiului este unul dintre cele mai apreciate masive muntoase din Romania care ofera pe langa posibilitatea de drumetie, si un spectacol extraordinar la poale, in portiunea de natura ce separa Muntii Pietrei Craiului de Muntii Bucegi. E un spatiu al relaxarii, al bucuriei in natura si al interactiunii umane (vezi aici Pensiuni in Piatra Craiului). Satele insirate la poalele Craiului arata precum satele de munte din Apuseni. Case rare, fanete si livezi cu copaci imprastiati ici colo. Iarna se aseaza aici destul de linistit, locul fiind aparat de maretia muntelui si de aceea de cele mai multe ori zapada se aduna in nameti uriasi. Peisajele de iarna sunt de vis! E locul ideal de petrecut timpul liber in orice perioada a iernii. Sa miroasa a fum de lemn ars in soba, sa intri in casa de la frig si sa fii desfatat cu o cana de vin fiert.
Statiunea Ranca este o statiune in curs de dezvoltare, aflata pe raza orasului Novaci la poalele varfului Papusa în Muntii Novaciului din Masivul Parang. Recunoscuta in toata tara mai ales ca statiunea de unde incepe Transalpina- soseaua veche ce strabate muntii din Oltenia catre Transilvania si ajunge la cea mai inalta altitudine (2145 m in pasul Urdele). Ranca este considerata Sinaia Olteniei oferind pe langa drumetie si posibilitatea de a practica sporturi montane (vezi aici Pensiuni in Ranca)
Pe perioada de iarna in Statiunea Ranca functioneaza doua partii de schi, una de nivel mediu cu o lungime de 500 m si una pt incepatori de 600 m. Aceasta din urma este dotata cu teleski si nocturna babyski si sonorizare. De asemenea exista si doua partii de sanius. Sezonul schiabil incepe in luna noiembrie si se termina in luna mai.
Pentru pasionatii de snowboard se pot folosi de asemenea cele doua partii, iar pentru cei cu o experienta mai mare exista multe posibilitati de sport extrem.
Traseele montane sunt in general inchise in perioada de iarna, din pricina legaturii cu crestele Parangului unde pericolele de avalansa sunt crescute iar gradul de periculozitate fiind motivat si de lipsa unor refugii sau pe creasta sau in caldarile glaciare ale Parangului. Iarna se pot face trasee in jurul statiunii Ranca si spre poale dar numai pe traseele deja amenajate.
Turismul de aventura castiga din ce in ce mai mult teren in România astfel, aici se organizeaza parcurgerea de trasee montane atat cu piciorul cat si cu masini de teren, in baza unui scenariu stabilit impreuna cu un ghid specializat.
Valea Prahovei, avand unele dintre cele mai cunoscute statiuni montane din Romania cum ar fi Sinaia, Busteni si Azuga, nu mai are nevoie de prezentare (vezi aici Pensiuni in Valea Prahovei la munte) In afara domeniului schiabil de la cota 2000 sau de la cota 1600, aceasta ne ofera Muntii Bucegi, care cuprind numeroase monumentele naturale, iar la poale in statiuni, monumentele istorice aflate aici, amplifica renumele Vaii superioare a Prahovei.
Babele, Sfinxul si Crucea Eroilor de pe Caraiman atrag, an de an, indiferent de sezon, iubitorii de aventuri montane si amatorii de frumos. Primele doua – unice prin darnicia naturii, care a sculptat asemeni unui mare maestru stancile din Masivul Bucegi, sub forme care amintesc de monumente ale Egiptului Antic – strajuiesc de la inaltime orasul Busteni, de la o altitudine care depaseste 2.200 de metri.
Domeniile schiabile, aflate in extindere si modernizare atat in Sinaia, la Busteni, cat si la Azuga, au inceput sa devina variante redutabile la vestitele statiuni elvetiene de practicare a sporturilor de iarna. Oferta de cazare este numeroasa. De la hoteluri la pensiuni sau , orice turist poate fi satisfacut. https://www.lapensiuni.ro/cabane-muntenia/prahova/azuga
Statiunea turistica Straja este localizata in inima Muntilor Valcan (Carpatii Meridionali) la o altitudine de 1445 de metri, in zona Vaii Jiului, si se remarca prin potentialul mare pentru practicarea sporturilor de iarna. Zapada este prezenta din decembrie pana in aprilie. (vezi aici Pensiuni in Straja)
In Straja sunt amenajate 7 partii de schi, fiecare fiind echipata cu instalatie de transport pe cablu. Patru dintre acestea beneficiaza si de instalatie de nocturna, aceasta facand posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu.
Insa Straja nu inseamna doar sporturi de iarna, inseamna si peisaje sau plimbari cu piciorul sau cu telescaunul. Daca alegi sa te plimbi, trebuie sa stii ca la cota 1485 se inalta Crucea Eroilor. Un monument ridicat in memoria ostasilor cazuti la datorie pe versantul nordic al masivului in cel de-al doilea Razboi Mondial. Crucea are 9 metri inaltime si este prevazuta cu instalatie de iluminare, pe timpul noptii fiind o adevarata splendoare. La poalele Crucii s-a ctitorit un frumos schit, construit integral din lemn, in interiorul caruia este expusa o cruce cioplita in lemn, in care sunt incastrate trei bucati de lemn din Sfanta Cruce pe care a fost rastignit Iisus Hristos. Aceasta cruce (avand 5 m lungime si peste 200 kg) este scoasa anual din biserica in Vinerea Mare si este purtata pe rand de pelerini, care o transporta de la poalele masivului pana la schit, pe o distanta totala de 7 km, parcurgand astfel drumul crucii. Acest traseu este parcurs in fiecare an si este un eveniment unicat in Romania.
Baisoara se afla in apropierea orasului Cluj, in partea de est-sud est a Masivului Muntele Mare in zona Muntilor Baisorii si reprezinta un important loc pentru practicarea sporturilor de iarna in aceasta zona a centrului Transilvaniei, unde se gasesc o seria de partii de grade diferite de dificultate.
Amplasamentul acestor partii se afla intr-un areal turistic de exceptie care ofera pe langa ski numeroase obiective turistice: Manastirea Baisoara, Cheile Posagii, Cheile Runcului, Manastirea Posaga, Cetatea Lita (ruinele). In plus, specialistii au ajuns la concluzia ca acest domeniu schiabil de la Baisoara se afla intr-o zona ce e clasata pe locul secund in Europa in ceea ce priveste stratul de ozon . Luna februarie gazduieste Serbarile Zapezii , data fiind aleasa in functie de grosimea stratului de zapada. (vezi aici Pensiuni in Baisoara)
Cazarea in zona este asigurata de le, pensiunile si unicul hotel ce deservesc zona. La prima vedere nu sunt multe, insa foarte multi turisti veniti la schi aleg cazarea si masa in gospodariile personale ale locuitorilor satelor Moara de Padure, Frasinet (https://www.lapensiuni.ro/cazare-transilvania/cluj/scrind-frasinet), Sacel , Muntele Baisorii, Muntele Filii, Muntele Sacelului, Muntele Cacovei sau la Muntele Bocului.
Posibilitatile naturale multiple ale Romaniei, in perioada de iarna in special cele montane, fac sa existe o serie de oportunitati extraordinare de petrecere a timpului liber, si mai cu seama in perioada vacantei de iarna si pe tot parcursul iernii (vezi aici Pensiuni la munte)
Alege o pensiune sau agroturism (pensiune agroturistica) la munte! Fa click pe zona pe care te intereseaza:
- Pensiuni la munte in Apuseni
- Pensiuni la munte in Culoarul Rucar Bran
- Pensiuni la munte in Ceahlau Bicaz
- Pensiuni la munte in Depresiunea Brasovului
- Pensiuni la munte in Harghita Covasna
- Pensiuni la munte in Marginimea Sibiului
- Pensiuni la munte in Nordul Olteniei
- Pensiuni la munte in Piatra Craiului
- Pensiuni la munte in Fagaras si imprejurimi
- Pensiuni la munte in Maramures
- Pensiuni la munte in Bucovina
- Pensiuni la munte in Moeciu si imprejurimi
- Pensiuni la munte in Tara Hategului
- Pensiuni la munte in Tara Motilor
- Pensiuni la munte in Tara Muscelului
- Pensiuni la munte in Tara Oasului
- Pensiuni la munte in Transfagarasan
- Pensiuni la munte in Valea Buzaului
- Pensiuni la munte in Valea Cernei
- Pensiuni la munte in Valea Oltului
- Pensiuni la munte in Valea Prahovei
- Pensiuni la munte in Valea Teleajenului
- Pensiuni la munte in Tara Maramuresului