Moneasa- este statiune balneoclimaterica, numita si "Perla Muntilor Apuseni", cunoscuta inca de pe vremea romanilor pentru apele minerale care cuprind o gama larga: ape calcice, bicarbonatate, magneziene, oligominerale, sodice si mezotermale. Un factor important al curei din statiunea Moneasa este climatul temperat continental cu veri moderate termic si ierni blande, dar si aerul puternic ionizat.
Afectiunile tratate in statiunea Moneasa sunt: afectiuni ale sistemului nervos central si periferic (pareza usoara recenta, in curs de recuperare dupa un tratament specific, sechele ale poliomielitei, anumite forme de semipareza si parapareza), ale sistemului locomotor, reumatismale degenerative (forme simple de spondiloza cervicala, lombara si dorsala) si abarticulare, afectiunile ginecologice (dereglari genitale minore datorate unei nervozitati extreme), precum si boli metabolice si de nutritie (diabet mellitus, obezitate).
Statiunea Moneasa mai dispune de instalatii pentru bai calde cu apa minerala in cazi si bazine, kinetoterapie, gimnastica medicala, instalatii de elecro si fizioterapie, masaj, impachetari cu parafina, bazine cu apa mezotermala in aer liber, solarii pentru aerohelioterapie.
Cariera de marmura neagra si rosie- este remarcabila prin metodele moderne de exploatare a rocii si prin calitatea acesteia, dar mai ales pentru peisajul impresionant pe care il ofera marele front in trepte.
In baza frontului se exploateaza marmura neagra, iar deasupra marmura rosie.
De fapt ambele sunt calcare jurasice destul de putin metamorfozate. Aici in cariera au fost descoperite in cursul exploatarii mai multe pesteri, din pacate astazi distruse sau inaccesibile.
Cetatea Dezna- situata pe dealul Ozoiu (390 m) unde se poate ajunge pe o serpentina. Potrivit unei legende Ladislau Nagy de Peretseny (1817) afirma ca denumirea cetatii deriva din nurnele regelui dac Decebal. Dominand regiunea si drumul de acces spre inima Muntilor Codru-Moma, cetatea ridicata in centrul unui cnezat romanesc, dateaza din secolul al XIII-lea.
Servicii
- Situri istorice si artistice
- Bai termale - Spa