Barajul Siriu este un baraj de pamant aflat pe raul Buzau, in comuna Siriu din judetul Buzau, intre masivul Siriu si masivul Podu Calului. Materialul de constructie
Barajul este alcatuit din roca, steril si un miez din argila. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente.
In urma construiri barajului, drumul national DN10 si-a schimbat ruta, ocolind lacul Siriu pe linia sa de contur, pentru acest scop construindu-se mai multe viaducte. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m. inaltime, iar viaductul Stanca Teharau traverseaza stanca versantului cu acelasi nume.
Construirea
Barajul a fost aprobat in ianuarie 1972 si a fost terminat in decembrie 1994. Scopul construirii sau a fost pe de o parte alimentarea cu apa potabila si industriala a localitatilor din aval si irigarea a 50.000 ha de teren agricol si, pe de alta parte, producerea de energie electrica, prin construirea hidrocentralei Nehoiasu cu o putere instalata de 42 MW, avand un debit instalat de 32 m³/s si generand o productie medie de energie electrica pe an este de 144 GWh.
Muzeul de chihlimbar
Muzeul a fost infiintat in anul 1979 si fost refacut in 1981 si 1983. Fiinteaza intr-o casa in stil popular, construita in 1973 - 1974 si renovata in 1981 si 1983. Adaposteste o varietate de mostre chihlimbar provenite din zacamintele extrase din Muntii Buzaului si un bogat material iconografic, unelte, instrumente, documente, fotografii, bijuterii din epoca moderna si contemporana, obiecte de etnografie si arta populara: piese decorative (stergare), port popular si mobilier, unelte de tesut, obiecte de uz casnic, pentru pastorit si unelte agricole.
Servicii
- Situri istorice si artistice
- Biserici si manastiri