STATIUNEA STRAJA
Statiunea este cautata vara pentru drumetii si odihna si iarna pentru toate sporturile zapezii zbuciumul si bucuria pe care o provoaca sarbatorile si zapada.
Aceasta statiune pe partiile ei, mai exact, se desfasoara in fiecare an un cocurs de schi numit Cupa Veteranilor, de la care toti schiorii pot invata cateva trucuri noi.
Pe varful Straja exista 5 partii de schi foarte bune si care sunt dotate cu instalatii de transport, nocturna si tunuri de zapada artificiala.
Cazare se gaseste din belsug la cabane, pensiuni si vile a caror clasificare de la 1 pana la 4 margarete poate satisface toate gusturile.
Ca obiectiv turistic puteti vizita Schitul Straja. Locul pe care a fost ridicat Schitul a fost sfintit in anul 1999 pe data de 21 Mai, ziua in care sunt sarbatoriti Sfintii Imparati Constantin si Elena. Constructia fiind ridicata foarte repedete, biserica este sfintita pe data de 23 octombrie a aceluias an.
In anul 1996 pe 30 octombrie a fost ridicata o cruce care a fost sfintita de catre Staretul Lainici. Slujba trebuia sa inceapa pe o vreme mohorata, cu ceata si burnita ceea ce nu este neobisnuit pentru acea perioada a anului in acel loc, dar in momentul inceperii slujbei cerul s-a luminat brusc si asa a ramas pe tot parcursul ceremonialului, dupa care norii au acoperit fata soarelui.
Bratul vertical al Crucii are 18 metri, iar cel orizontal 9 metri. Aceasta cruce a fost dedicata ostasilor cazuti in Primul Razboi Mondial, precum si turistilor ce si-au pierdut viata in masivul Straja.
Intrarea in Schit se face printr-un tunel cu lungimea de 50 de metri pe peretii caruia este pictat in intregime Calendarul Bisericesc. Tunelul este impartit in doua, jumatate dedicat Vechiului Testament, iar cealalta jumatate Noului Testament. Candela este mutata zilnic in dreptul Sfantului preznuita in calendar.
Servicii
- Rezervatie naturala
- Biserici si manastiri
- Trekking
- Schi
- Schi fond