OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Cetatea Oratii

Cetatea Oratii, de fapt un turn de vama asezat pe Dealul Sasului, ne povesteste istoria comerciala a zonei

Cetatea Oratii, de fapt un turn de vama asezat pe Dealul Sasului, ne povesteste istoria comerciala a zonei. Sunt multe presupuneri cu privire la momentul realizarii acestui edificiu, dar un lucru e cert, a functionat ca punct de observare, aparare si loc de vamuire la trecerea din vechiul tinut al Tarii Romanesti catre Transilvania. Dealul Sasului, pe care a fost construita, spune mult prin insasi etimologia denumirii sale. De acolo incepeau locurile locuite de sasi, popoare de origine germana aduse sa colonizeze spatiul dinspre munte al Transilvaniei. Fiind o zona de tranzit, mai ales a oieritului care transhuma de la munte in zonele joase fara sa tina cont de granite, era necesara constructia unui punct vamal pentru a vamui bunurile ce treceau din Tarile Romane dinspre Campulung inspre Transilvania, catre Brasov. 

Marturiile vremii spun ca pe la 1368 vama Tarii Romanesti se lua la ‘Longo Campo vel juxta’ (actualul Campulung), lucru ce ar putea insemna ca la vremea aceea teritoriul pe care se afla Oratea nu era in stapanirea domnilor munteni. Daca se accepta aceasta ipoteza, acestea ar insemna ca data construirii cetatii ar putea fi intre 1368, cel devreme, si 1377. Lucru confirmat de faptul ca la sfarsitul anului 1377 vama a fost mutata langa Rucar ceea ce ar putea indica faptul ca lucrarile de constructie fusesera terminate si cetatea putea fi data in folosinta.
Din registrele de cheltuieli ale Brasovului, din prima jumatate a secolului al XVI-lea, rezulta ca Oratea se afla sub jurisdictia acestui oraa. Ipoteza pare a fi confirmata de o scrisoare mai timpurie a lui Radu cel Mare, scrisa in jurul anului 1496, in care acesta le cere judelui Brasovului si celor 12 pargari sa nu-i pedepseasca niste oameni care in trecerea lor, stricasera Podurile de la Oratii.

Cazare Brasov, Pensiuni Brasov

Cazare Muntenia, Pensiuni Muntenia