OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Stanca Babacai, Castelul Golubac, Cetatea Trikule si Cetatea Drencova - Defileul Dunarii

In jumatatea de vest a Defileului Dunarii, dupa Dubova, obiectivele turistice tin mai mult de prezenta ruinelor unor cetati sau de aparitii ciudate din apele Dunari

 

În jumatatea de vest a Defileului Dunarii, dupa Dubova, obiectivele turistice tin mai mult de prezenta ruinelor unor cetati sau de aparitii ciudate din apele Dunarii (vezi Toate cetatile medievale si Taranesti din Transilvania si din restul tarii). Între acestea, care se pot vedea din drumul national (DN 57) care serpuieste pe malul stâng al Dunarii, se disting Stânca Babacai, ruinele cetatii Trikule, cele ale cetatii Drencova sau Dranko si Castelul Golubac de pe malul sârbesc.

Stânca Baba Caia (Babacai, Baba Gaia sau Baba Geea) este o aparitie ciudata, relativ aproape de malul românesc, cu o înaltime de 7 metri, la nivelul normal al Dunarii în defileu (vezi Defileul Dunarii), si care este singura aparitie de acest gen de pe toti cei 140 de kilometri dintre Bazias si Gura Vaii-Portile de Fier. Ea reprezinta un martor de eroziune, calcaros, de vârsta cretacica, ramas din vechea albie plina de gherdapuri, dupa cum le spunea Al. Vlahuta, în fapt zone strâmte prin care apa curgea vijelios.

Prezenta ei a generat tot felul de legende locale, ba chiar unora le-a aprins asa de tare imaginatia, încât au inclus-o în categoria asa numitelor simulacre ale civilizatiei pelasgilor, asociind numele de Baba Geea - Mama Pamânt, cu Dochia lui Zamolxe de pe Ceahlau.

Legenda cea mai întâlnita este aceea a unei iubiri imposibile dintre o turcoaica care traia în Cetatea Golubac, si un tânar chipes, comandant român, care conducea una din cetatile de pe malul romanesc, Sf. Ladislau sau Cula, si care o rapeste pe aceasta când paza era mai slaba. Beiul cetatii Golubac cucereste cetatea Cula, omoara soldatii iar pe cei doi îi leaga de stânca Babacaia sa moara în chinuri de foame si de sete.

O gasiti sau mai bine zis o vedeti în apropiere de  Moldova Veche, dupa o cuta a drumului va rasare în fata, asa ca nu o puteti rata.

Cetatea Trikule (Tri Kule, Trikule, Tri Cule, Trei Cule), înseamna de fapt trei turnuri si repezinta ruinele unei cetati ridicate în secolul al XIV lea de catre Banul Petru Petrovici, împotriva semilunei otomane care ameninta din ce în ce mai mult aceasta parte a Balcanilor istorici. Initial, doua turnuri erau pe un nivel superior de stânca la o oarecare distanta de Dunare, iar cel de-al treilea era pe mal. Cele trei turnuri erau a?ezate sub forma unui triungi ipotetic, din care astazi se mai pastreaza turnul nr. 1 si 2, primul cu o înaltime de 10 m, iar al doilea de 11 metri.

Ruinele sunt accesibile  din Svinita, 4 kilometri aval de aceasta localitate, sunt pe un fel de pinten al malului asa ca nu pot fi ratate. Atentie la drum, caci portiunile cu asfalt curat, alterneaza cu portiuni cu pietris sau decopertate care asteapta asfaltul, ce nu mai vine de vreo trei ani!

Cetatea Drencova sau Dranko, este si ea o aparitie ciudata, în apropiere de senalul navigabil, unde câteva ruine ies din apa, pe o lungime de max. 12 -13 metri. N-am stiut ce sunt pâna n-am ajuns acasa si m-am documentat. Se pare ca se pastreaza doar zidurile vechii biserici din incinta cetatii. A fost construita în secolul al XV lea, de catre cavalerii germani iar apoi a apartinut familiei Hunedorestilor. A fost incendiata si distrusa în mai multe rânduri de ostile turcesti, desi era puternic fortificata, cu ziduri groase si înalte de 15 metri.

Ruinele sunt vizibile de pe drumul national 57, în apropierea localitatii Berzasca. Drencova fiind un sat, inundat acum de apele fluviului, care a apartinut acestei comune. În câtiva ani acestea vor fi amintire, pentru ca eroziunea fluviului submineaza baza aflata în apa, asa ca putini se vor mai bucura sa le vada.