OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Cauta o pensiune

Oferte speciale

Dragobete 2021. O ocazie pentru o vacanta romantica

„Dragobete e flacau iubaret si umbla prin paduri dupa fetele si femeile care au lucrat in ziua de Dragobete. Le prinde si le face de rasul lumii, atunci cand ele se duc dupa lemne, flori, bureti ...”

Dragobete era ziua cand fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si, daca timpul era frumos, porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara. Fetele strangeau in aceasta zi ghiocei, viorele si tamaioase, pe care le puneau la icoane, pentru a le pastra pana la Sanziene, cand le aruncau in apele curgatoare. In dimineata zilei de Dragobete fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute admiratorilor.

Daca, intamplator, se nimerea sa gaseasca si fragi infloriti, florile acestora erau adunate in buchete ce se puneau, mai apoi, in lautoarea fetelor, in timp ce se rosteau cuvintele: 
"Floride fraga
Din luna lui Faur
La toata lumea sa fiu draga
Uraciunile sa le desparti".

Cum lumea a devenit mica, dragobetele s-a transformat in "ziua indragostitilor" si a ajuns incet-incet sa coincida in cultura de masa cu  sarbatoarirea catolica a Sfantului Valentin, cu aceeasi semnificatie. Valentine's Day cu al sau 14 Februarie a intrat in constiinta colectiva a consumatorului modern ca Ziua Indragostitilor si folosita ca o ocazie de a schimba cadouri, de a face juraminte calde... si un motiv pentru petrecerea unei vacante romantice intr-o pensiune!

Din punct de vedere istoric si religios este ziua cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (24 Februarie). Spiritualitatea populara consemneaza ziua lui Dragobete, zeu al tineretii, patron al dragostei si al bunei dispozitii.

Etnologii asociaza numele de Dragobete cu un personaj din mitologia populara romaneasca: „zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelasi sat, dar variabila de la zona la zona”, fiind asociat cu Cupidon, zeul dragostei in mitologia romana, sau cu Eros, zeul iubirii in mitologia greaca”. Ei ofera detalii si despre familia acestuia, spunand ca este „fiu al Babei Dochia si cumnat cu eroul vegetational Lazarica”.
Etimologic, cuvantul Dragobete provine din derivarea cuvântului „drag-dragul”( de origine slava), forma devenind „dragu-bete” cu sufixul „-bete” care a fost identificat ca fiind folosit în zonele din Oltenia, semnificând „adunare, multime”. 

Alege sa petreci o vacanta romantica de ziua indragostilor in pensiunile noastre, in zona ta preferata: