OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Farmacia Naturii: Cimbrisorul de munte

Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!

Asa cum spune si numele lui, Cimbrisorul de munte (thymus serpyllum) creste in zonele de deal si munte, prin pasuni si fanete uscate, pe coline sau in golul alpin (vezi Cazare la munte). Ii place terenul pietros, arid si adora zonele insorite. Floricele sale delicate sunt de la alb la violet, frunzulitele mici si lunguiete. Cu tot cu tulpina poate avea intre 5 si 30 cm inaltime. O data atins, emana un parfum specific cu care inmiresmeaza aerul. Poate fi cules de pe la sfarsitul lunii aprilie si pana in septembrie.

Ca orice planta miraculoasa din farmacia naturii, si cimbrisorul are un rol important in istoria omenirii. Egiptenii de exemplu, il foloseau la imbalsamare. Grecii considerau mierea de cimbrisor o delicatesa, iar in imperul Roman era folosit de catre soldati, fiind convinsi ca daca se stropeau cu apa in care a fost pus cimbrisor vor avea parte de vigoare si curaj (in limba greaca thymus inseamna "curaj"). In Evul Mediu se punea sub perna o ramurica de cimbrisor pentru a tine departe cosmarurile.

 

 

Virtutile cimbrisorului sunt legate de prezenta unui anumit tip de fenol: timolul. Acesta este un puternic antiseptic, antispastic si deparazitar. In medicina naturista este folosit sub forma de ceaiuri, decocturi, tincturi si uleiuri. Parfumul sau ajuta la desfundarea nasului iar sub forma de inhalatii calmeaza sinuzitele. Actiunea sa antitusiva este utila in timpul bronsitei. Se poate obtine un sirop expectorant natural in combinatie cu mierea de albine. Ajuta la combaterea oboselii si scurteaza durata perioadei de convalescenta. Favorizeaza digestia iar prin actiunea sa antispasmodica calmeaza colicile. Sub forma de decoct sau infuzie, poate ajuta in tratarea colitelor si a constipatiei. Pentru ranile care se vindeca greu, aplicarea de ulei de de cimbru sau comprese cu extract de cimbru pot ajuta la vindecare. Este util in cazul femeilor care au dereglari menstruale iar pentru sistemul nervos este un bun calmant.

Impreuna cu rozmarinul si cateva picaturi de eucalipt puse toate intr-un vas cu apa fierbinte devine un bun decongestionant nazal care poate fi foarte util in aceasta perioada rece a anului.
In bucatarie este apreciat pentru calitatile sale organoleptice si pentrul efectul digestiv. Este ideal ca si ingredient in tocanite, fripturi, peste si legume. Este un bun aromatizant pentru ulei, otet dar si pentru vin.
Evident ca este recomandata consultarea specialistilor in domeniu inainte de a incepe orice tip de tratament.

Natura ca de obicei ne vine in ajutor, este suficient sa ne uitam atent in universul farmaciei naturii!