- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
Oferte speciale
- Bucium 2025
- Pensiunea Carmen
- Bucium - AB
- Oferta pentru Valentines Day si Dragobete
- Cabana Anisoara-Rimetea
- Rametea - AB
- Cazare Bran la Casuta Bunicii
- Casuta Bunicii
- Bran - BV
- Oferta iernii
- Pensiunea Intre Prieteni
- Bod - BV
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Mocanita din Sovata
Mocanita din Sovata
Un trenulet vechi, acum foarte pitoresc, a fost redat folosirii turistice spre incantarea celor ce viziteaza statiunea Sovata
Mocanita din Sovata este un tren condus de o locomotiva cu aburi care circula pe o linie feroviara ingusta, intr-o regiune montana pitoreasca, strabatand o distanta de aproximativ 14 km intre Statiunea Sovata (vezi Pensiuni Sovata) si localitatea Campul Cetatii.
Mocanita din Sovata face parte dintr-un lot de locomotive construite la o fabrica din Polonia in anul 1949. Aceasta functioneaza cu carbune sau cu lemn de esenta tare, avand un rezervor de apa cu o capacitate de 3 metri cubi si un rezervor de combustibil cu o capacitate de 3 tone. Mocanita are o capacitate totala de 90 de locuri distribuite in trei vagoane, dintre care doua sunt inchise, si au fost construite in anii 1985 si 1991, iar unul este deschis, de tip gondola, construit in anul 1953. Dupa o absenta de aproximativ 14 ani din cauza suspendarii transportului feroviar pe aceasta linie, mocanita a fost reabilitata in anul 2003 si a fost deschisa din nou in anul 2011 in scop turistic.
Pe vremuri, acest mic trenulet era folosit pentru transportul lemnului sau al sarii. In prezent acesta este utilizat pentru agrement. Mocanita este pusa la dispozitia vizitatorilor, desfasurand mai multe trasee de zi. Plecarile se fac din Statiunea Sovata, de la Gara Mica a orasului pana la gara din Campu Cetatii. Ajunsi aici, turistii pot zabovi si asupra acestor meleaguri, bucurandu-se de peisajele naturale traditionale. Se pot vizita in Campul Cetatii: Biserica Romano-Catolica, ridicata in secolul al XV-lea sau ruinele Cetatii Vityal, ce dateaza din secolele XIV-XVI.
Circuland cu o viteza maxima de 35 km/h, mocanita mureseana valorifica potentialul turistic al zonei, oferind o calatorie incantatoare turistilor care aleg sa parcurga acest traseu printre padurile minunate din zona Sovatei. O calatorie dus-intors dureaza in jur de o ora si jumatate, incantand ochii turistilor datorita peisajelor montane superbe. Momentan este deschis doar acest mic tronson, insa in viitorul apropiat se doreste a se continua traseul pana in orasul Targu Mures.
-
Transilvania (512)
- Alba (54)-
- Bistrita Nasaud (22)-
- Brasov (148)-
- Cluj (73)-
- Covasna (21)-
- Harghita (27)-
- Hunedoara (38)-
- Mures (62)-
- Salaj (10)-
- Sibiu (57)
- Apuseni-
- Arieseni-
- Balea-
- Belis-
- Bistrita-
- Bran-
- Depresiunea Brasovului-
- Fagaras-
- Harghita Covasna-
- Lacu Rosu-
- Marginimea Sibiului-
- Moeciu-
- Odorhei-
- Piatra Craiului-
- Rasnov-
- Rucar - Bran-
- Sambata-
- Sighisoara-
- Sovata - Praid-
- Straja-
- Tara Hategului-
- Tara Motilor-
- Transalpina-
- Transfagarasan-
- Tusnad-
- Valea Draganului-
- Valea Oltului-
- Valea Prahovei-
- Voineasa