OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Ravasitul Oilor 2022 - Bran

Un obicei vechi pastrat pana azi, ce indica inceputul toamnei, este transformat azi intr-o frumoasa sarbatoare: Ravasitul oilor 23 - 25 Septembrie 2022

23 - 25 Septembrie 2022

Ravasitul oilor este o sarbatoare simbolica ce marcheaza sfarsitul anului pastoral. Din cele mai vechi timpuri a fost celebrata la momentul coborarii oilor de pe munte, cu dansuri si jocuri, si cu voie buna. In felul asta a luat fiinta traditia prin care producatorii isi prezinta produsele si se mandresc cu ele in fata celorlalti. Participantii la eveniment au prilejul sa cante, sa danseze si sa mananace tot soiul de preparate specifice, dar mai ales bulz, branzeturi si pastrama de oaie, udate cu must obtinut in gospodariile celor din zona.

Alesul oilor sau “ravasitul oilor” este cea mai mare sarbatoare, care se desfasoara in zona Branului (vezi aici Pensiuni Bran). Cu aceasta ocazie s-a impamantenit obiceiul ca aceasta sa fie serbata atunci cand ciobanii coboara oile de pe munte. Dupa coborare, stapanul de stana inapoiaza fiecarui proprietar efectivele si definitiveaza intelegerea (preda branza si incaseaza sumele de pasunat si tratament). 

 

La acest eveniment important pentru ciobani, mai poti auzi retetele “secrete” ale bunatatilor scoase la vanzare. Pastrama se pregateste din carne de oaie dezosata, peste care se presara cu o sita sare si condimente: piper, boia, cimbru, usturoi, busuioc. Dupa ce se tine cateva zile la fezandat, se pune intr-un bait caldut, pregatit din apa sau vin alb in care se fierb condimente: foi de dafin, boabe de mustar, piper negru, in care se tine de la o zi pana la o saptamana si se pune la uscat. (vezi aici Cazare Bran)

Pentru a obtine o urda buna se fierbe zerul de oaie amestecat cu fisti „zer tinut in bidon de la inceputul verii", se alege, se pune in panza de tifon, se scurge, se tescuieste, se amesteca uneori cu marar. Branza de burduf se obtine din cas dat prin masina de tocat, pus in sidila intr-o bucata de tifon, apoi presata cu o greutate pentru a se scurge toata umiditatea, tinuta apoi opt zile in buduroaie din lemn de brad, dupa care se da iarasi prin masina de tocat, se amesteca cu sare, se pune in burduf („basica de animale"), sau in lemn de brad si se tine la rece din septembrie pana in luna mai. Telemeaua de oaie se pregateste din cas inchegat care se scurge prin sidila pusa in cripta de lemn, se taie cubulete care se scurg de trei ori consecutiv, timp de aproximativ trei ore, dupa ce se sareaza, se taie bucati mari si se pune in cutii de lemn, alternand un rand de branza cu unul de sare, peste care se toarna saramura concentrata, atat ca sa stea oul deasupra. Cascavalul afumat se prepara din cas dospit, fiert in sare cu zer, si se tine 24 de ore la saramura, 24 de ore la fum din lemn uscat de fag si se pune in forme care se pastreaza pe polite.

Nu lipsesc nici bauturile de la acest targ, precum palinca obtinuta din tuica dublu rafinata “pana ia foc la teava”. Tot aici vin si alti crescatori de animale cu caini din rasele Ciobanesc corb, Ciobanesc de Bucovina, Ciobanesc romanesc mioritic, sau vaci din rasa Bruna, sau cai din rasa Comuna.

An de an aceasta sarbatoare are un tot mai mare ecou, vizitatori din toate zonele de ses vin sa-si procure de aici renumita branza de burduf sau alte produse specifice. Pe langa atractii gastronomice, la festival vin si mesteri populari din toata tara care aduc cu ei numeroase obiecte facute manual, cum ar fi vase de ceramica, obiecte de port popular, carpete, sculpturi si multe alte obiecte traditionale.