OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Tara Lovistei - istorie si frumusete

Un taram deosebit la granita dintre Transilvania si Tara Romaneasca

Tara Lovistei este o zona istorica situata in nordul judetului Valcea (vezi Pensiuni Valcea), intre masivele Parang si Fagaras, in partea mediana a cursului Oltului si pe cursul afluentului sau, Lotrul. In acest spatiu se afla depresiunea Lovistei cuprinsa intre localitatile Voineasa, Brezoi, Caineni si Perisani (vezi Pensiuni Voineasa si imprejurimi).

 


Regiunea este strabatuta de una dintre cele mai importante artere de circulatie care face legatura dintre Transilvania si sudul Romaniei, DN7 - Valea Oltului (vezi Pensiuni Valea Oltului). Istoria spune ca in aceasta zona au fost plasate deseori punctele vamale care faceau legatura dintre Tara Romaneasca si Transilvania. Este un taram vechi, cu traditie in exploatarea forestiera, unde mosnenii, oamenii locului, organizati in obsti, au detinut si folosit in devalmasie spatiul frumos al Tarii Lovistei. Aceasta a fost atestata in 1233, intr-un document din colectia Hurmuzaki. Pamant stravechi de locuire dacica, pe cetatile carora s-au ridicat cnezatele lui Seneslau, apoi a lui Tihomir (tatal lui Basarab I Descalecatorul).

Basarab este considerat ctitorul tarii dintre Carpati si Dunare. Exista unele speculatii care spun ca aici, in apropiere de Perisani, intr-un loc plin de stanci uriase a fost Posada, locul unde Carol Robert d'Anjou a fost invins in 1330 de Basarab I, pecetluindu-se infiintarea Munteniei si implicit redand libertatea Tarii Lovistei. In aceasta "tara" strabatuta candva de faimosii lotri (haiduci), care au dat nume muntilor si raului Lotru, traiesc oameni stravechi, care inca mai respecta portul strabun al dacilor, legendele sau folclorul stramosilor.