- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Cetatea Aegyssus - vechi avanpost la Dunare
Cetatea Aegyssus - vechi avanpost la Dunare
Unul dintre cele mai importante centre comerciale fluviale a fost de-a lungul timpului Cetatea Aegyssus
In Tulcea, pe Dealul Monumentului, mai putem gasi si azi ruina a ceea ce a fost odinioara Cetatea Aegyssus. A fost mai intai dava getica, apoi oras roman si mai apoi veche asezare romaneasca.
Se pare ca in cei 2000 de ani de existenta a cetatii multe lupte s-au dat la zidurile ei, asta datorita pozitionarii ei strategice pe malul Dunarii (vezi Pensiuni Delta Dunarii). Pentru ca in genere comertul se facea pe mare in acele timpuri, porturile aveau o semnificatie aparte in infrastructura comerciala a timpului, si cu ata mai mult orasele port. Ele erau si cele mai bogate dintre orase. Un impediment totusi exista. Fiind bogate, erau si avanposturi importante pentru cucerit de catre inamici. De aceea Cetatea Aegyssus a fost cucerita, distrusa si refacuta de foarte multe ori.
Caspius Aegyssus este cel care ar fi intemeiat-o si ar fi numit-o dupa numele sau pe vechiul loc al unei dave dacice, asa cum reiese dintr-o scriere a lui Ovidiu. Conform descoperirilor din situl arheologic, cetatea ar avea originile undeva la sfarsitul secolului IV i.H. Acest lucru dovedit fiind de obiectele ceramice de origine getica si greceasca gasite aici. Sunt cele mai incontestabile dovezi ale existentei acestei cetati.
Cetatea a fost un important centru pentru comertul de tranzit, aici fiind gasite un numar considerabil de monede bizantine, otomane, tatarasti, bulgaresti, sarbesti si venetiene, dar si obiecte ceramice de origine getica si greceasca, cum ar fi un depozit de amfore.
Aegyssus apare in doua din scrisorile pe care Ovidiu le trimite prietenilor sai din Roma. Tot din scrierile lui Ovidiu s-a aflat si faptul ca rolul cetatii era de fortareata militara, fiind asezata la poalele colnicului Hora (astazi Dealul Monumentului), punct care controla traficul fluvial spre si dinspre Marea Neagra. Pe fundamentul acestui edificiu s-a creat mai apoi orasul-port Tulcea (vezi Pensiuni Tulcea).