- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Bucataria Naturii: plante din flora spontana - CASTANUL COMESTIBIL
Bucataria Naturii: plante din flora spontana - CASTANUL COMESTIBIL
Reteta de astazi desi este simpla, este un foarte bun tonic pentru organism
... castanul comestibil (castanea sativa) este un arbore foios care face parte din familia Fagaceae. Creste pe marginea drumurilor sau in mijlocul padurilor sau poate fi cultivat in livezi. Are in general nevoie de un climat bland cu umiditate suficienta, dar nu exagerata. Zonele de deal sau vaile sunt locurile in care il putem intalni cel mai des.
In Romania creste doar in zona Tismana (vezi Pensiuni Tismana), in zona Banatului (vezi Pensiuni Banat), sau in Maramures (vezi Pensiuni Maramures). Frunzele sale sunt lungi, in forma de lance si pe margini dintate. Florile de ambele sexe sunt dispuse pe doua nivele, in partea superioara cele masculine iar in parte inferioara cele feminine. Fructele se coc in luna octombrie, mantaua se deschide progresiv, lasand sa se vada fructele coapte a caror coaja are o frumosa culoare maroniu castanie.
In medicina traditionala sunt folosite atat fructele cat si frunzele avand un efect revitalizant. Sunt bogate in vitamine si minerale si sunt indicate in mod special copiilor, persoanelor in varsta si mai ales persoanelor anemice. Pot fi consumate atat fierte cat si coapte sau sub forma de faini pentru dulciuri sau mancaruri sarate.
Reteta de astazi desi este simpla, este un foarte bun tonic pentru organism:
Marmelada de castane
1 kg castane comestibile
1.200 gr miere de albine
1 lingura de rom alb
1 baton de vanilie
Se curata castanele de coaja, se spala bine si se indeparteaza primul strat de pielita dupa care se pun la fiert in apa. Cand s-au inmuiat se scot din apa, se scurg bine si se indeaprteaza al doilea strat de pielita. Le punem in robot si le transformam intr-o pasta omogena. Peste pasta rezultata adaugam mierea si un pic din apa in care au fiert. Amestecam bine, adaugam romul si lasam la racit. Cand crema este racita adaugam vanilia apoi mai amestecam un pic, delicat, si varsam in borcanele sterilizate. O data desfacut borcanul trebuie consumat in cateva zile.
Pofta buna din bucataria naturii!