OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Bucataria Naturii: plante din flora spontana - URZICA

Reteta de astazi este una simpla si gustoasa, o noua descoperire de gusturi rafinate

... urzica (urtica dioica) este o planta din flora spontanta, perena, din familia urticaceae. Creste atat in zona de campie si deal cat si in zona de munte (vezi Pensiuni munte). Astfel o putem intalni in paduri, pe malul apelor, pe langa garduri sau livezi, pe campuri necultivate sau pe marginea drumului. Infloreste din iunie si pana toamna tarziu si poate fi culeasa si consumata pe tot parcursul anului.
Urzica este cunoscuta mai ales pentru efectul sau urticant. Insasi cuvantul 'urtica' provine din latinescul 'urere' care inseamna 'a arde', adica exact senzatia de arsura-usturime pe care o simtim atunci cand atingem planta.
Poate ajunge pana la 2 m, are frunzele oval-lanceolate, dintate pe margini si cu peri urticanti.
Este bogata in vitamina C si fier, contine un numar mare de aminoacizi, ulei volatil, provitamina A, vitamina B2 si K, acid folic, saruri de calciu si fosfati. Datorita vitaminei K urzica are proprietati hemostatice, antihemoragice. Este un bun diuretic, un antianemic si ajuta la fluidizare secretiilor bronsice. Este un bun intaritor pentru radacina parului si ajuta la combaterea matretei.
In bucatarie cel mai des este consumata sub forma de piure, dar merge foarte bine si in pilafuri, omlete sau in ciorbe de primavara.

 


Reteta de astazi este una simpla si gustoasa, o noua descoperire de gusturi rafinate:

Taitei de casa cu sos de urzici si usturoi


Pentru sosul de urzici avem nevoie de:
200 - 300 gr de frunze de urzici
80 grame de unt
1/2 ardei iute tocat (optional)
2-3 catei de usturoi striviti
un fir de sare
un fir de piper
un fir de ulei de masline extravirgin

Pentru taitei avem nevoie de:
cca 300 gr. faina integrala de grau
3 oua
un fir de sare

 


Pregatirea taiteilor:
Intr-un castron bateti ouale cu sare si treptat adaugati faina amestecand mai intai cu o furculita, apoi cu o lingura de lemn si la sfarsit amestecati cu mainile. In momentul in care ati obtinut un aluat consistent, usor lipicios inseamna ca a fost pusa suficienta faina. Framantam aluatul inca 5 - 6 minute pana cand consistenta devine elastica. Il intindem pe masa de lucru pana cand suntem multumiti de grosimea acestuia si incepem sa taiem in fasii de cca 1 - 2 cm latime.
Pregatirea sosului de urzici:
Punem apa la fiert, in momentul in care aceasta incepe sa fiarba adaugam un fir de sare si punem frunzele de urzica pe care in prealabil le-am spalat bine. Lasam la fiert 10 - 15 minute. Le strecuram si le tocam fin ca si cum am pregati piureul de urzici. Intre timp intr-o tigaie incalzim untul, culegem spuma pe care o face dupa care adaugam urzicile si ardeiul iute. Lasam la foc mediu timp de cateva minute dupa care adaugam cateii de usturoi striviti, firul de sare si piperul.
Puneti pastele la fiert. Cand sunt gata strecurati si amestecati cu sosul de urzici. Daca considerati ca mai este nevoie adugati si un fir de ulei extravirgin de masline sau o ploaie de parmigiano razuit.


Pofta buna din bucataria naturii!