OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Bucataria Naturii: plante din flora spontana - HAMEIUL

Din hamei nu numai bere se poate face, ci chiar si preparate culinare foarte gustoase

... hameiul (humulus lupulus) denumit si iarba berii sau amei este o planta din flora spontanta, perena. Este cataratoare cu tulpini foarte lungi ca niste liane. Creste pe ziduri si garduri, in padurile tinere sau oriunde poate gasi sustinere pentru a se catara. Il intalnim atat in zona de campie cat si de deal, pana la 800 - 1000 m altitudine. Dealtfel este cultivat pe scara larga pentru industria berii pe terenuri special amenajate. Inflorescenta hameiului este de tip con iar frunzele aduc aminte de frunza de vie.
In medicina traditionala poate fi folosit pentru calmarea durerilor menstruale, activeaza circulatia sanguina este un bun astrigent si un bun diuretic dar si un bun sedativ.


In bucatarie poate fi folosit crud sau preparat, fie pe baza de infuzii sau ceaiuri, fie in salate. Frunzele tinere sunt bune in salate iar lastarii porniti in vegetatie pot fi folositi la fel ca si urzicile ori ca si brocoli.

 


Reteta de astazi o noua surpriza, o noua descoperire de gusturi:

Spaghete albe si verzi


3 maini de lastari de hamei
100 gr de ceapa tocata
100 gr de tulpina de frunze de telina tocata
2 linguri de ulei de masline
1/2 ardei iute tocat
1 catel de usturoi strivit
100 de ml de vin alb
400 gr de spaghete
sare si piper dupa gust

 


Intr-o tigaie caliti ceapa cu tulpina de telina tocata, amestecand delicat. Adaugati apoi ardeiul iute, usturoiul si vinul si lasati pe foc pana se evapora pe jumatate din apa din sos.
Intre timp puneti apa la fiert, in momentul in care fierbe, adaugati un fir de sare si puneti si spaghetele iar in ultimele 5 minute de fiert adaugati si lastarii de hamei. Cand sunt fierte le strecurati si le adaugati in sosul pe care l-am preparat deja dupa descrierea de mai sus.
Serviti cu un fir de ulei extravirgin de masline si o ploaie de piper.

Pofta buna din bucataria naturii!