- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Bucataria Naturii: plante din flora spontana - GRASITA
Bucataria Naturii: plante din flora spontana - GRASITA
Natura este cel mai bun arhitect, dar se intrece pe sine si atunci cand devine si cel mai bun bucatar
...Grasita (Portulaca Oleracea) sau Iarba grasa este o planta din familia portulacacee. Frunzele ei sunt groase, de culoare verde inchis, de forma ovala un pic alungita, lucioase. Tulpinile sunt cilindrice si dure, adesea cu o nuanta rosiatica si ating lungimi de 20-30 cm. Florile sunt mici, colorate in galben iar perioada de inflorire este sfarsitul verii-inceputul toamnnei. O putem intalni in vii, pe terenuri ne cultivate unde se extinde pe orizontala ca si cum ar vrea sa protejeze pamantul pe care se dezvolta, in zone atat umede cat si relativ seci - nisipoase bogate in substante nutritive.
Grasita nu are aroma, frunzele carnoase au un gust racoritor, putin picant si astringent (un pic citric) si o textura in acelasi timp crocanta si suculenta. Trebuie culeasa si gatita pana incepe sa infloreasca, pentru ca atunci cand apar semintele devine atoasa si dura.
In bucatarie folosim frunzele (in special cele tinere) si tulpinile tinere (cele mature sunt tari) in salate sau fierte, fiind un bun inlocuitor al spanacului.
Reteta de astazi este o salata racoritoare, crocanta, in acelasi timp delicata, cu continut pretios de Omega 3:
Salata de vara cu Grasita
1 fir de sare
1 lingura seminte de mustar
1 catel usturoi strivit
1 lingura de otet de vin rosu
2 linguri de ulei extravirgin de masline
3 maini de ramurele de grasita
1 dolvecel galben
1/2 ardei gras rosu
1 buchetel de rucola
Incepem prin a prepara sosul cu care vom orna salata. Intr-un castronel amestecati bine otetul cu uleiul, adaugati mustarul boabe puneti catelul de usturoi strivit si potriviti de sare.
Separat, taiati julien atat dovlecelul cat si ardeiul gras.
Int-un castron mare, de preferat de sticla pentru a avea si efectul vizual, puneti ramurele de grasita, rucola, bastonasele de dovlecel si ardei gras, amesecati delicat iar pe deasupra puneti sosul preparat mai devreme.
Pofta buna din bucataria naturii!