OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Bucataria Naturii: plante din flora spontana - SANZIANA DE GRADINA

O noua reteta cu aroma de natura, o surpriza din partea uneia dintre cele mai frumoase flori de camp 

... Sanziana de gradina (Solidago canadensis) denumita si salcioara este o planta erbacee perena care creste in colonii pe marginea raurilor, in general in zone necultivate dar poate fi si o planta oranmentala de gradina. Este foarte rezistenta si de o frumuseate rara, se spune ca o toamna fara sanziana de gradina este o toamna fara stralucire. Planta poate ajunge inaltimi de 2,5 m cu frunze dese sub forma de lance, puternic zimtate.

Infloreste de pe la sfarsitul verii si pana in luna octombrie, perioada in care hraneste albinele cand nu mai gasesc alte flori.
Este o planta melifera, medicinala, dar poate fi folosita si la vopsitul lanei sau poate fi uscata in buchete pentru a orna casa in timpul iernii. Mierea are un gust deosebit si pastreza toate proprietatile plantei.

 


In medicina traditionala este folosita pentru tratarea diverselor afectiuni (pulmonare, reumatice, renale, infectioase etc.), dar si in industria farmaceutica, fiind bogata in Vitamina P.
In bucatarie pot fi folosite partile tinere ale plantei: lastarii tineri care apar primavara si frunzele tinere din varful tulpinii adulte.
In general sunt consumate fierte, adugate la diverse salate calde sau reci. Gustul este balsamic si dulce, aminteste vag de rasina. Cu florile in schimb, se pot face ceaiuri, fiind un bun tonic.

 


Reteta de astazi este o noua descoperire de gusturi inedite:


Sanziana de gradina cu cartofi si ardei iute

3-4 maini de lastari de sanziana de gradina;
4 cartofi;
1/2 ardei iute feliat;
2 linguri de ulei de masline;
1 catel de usturoi;
1 fir de sare.

Lastarii de sanziana de gradina ii fierbeti 2-3 minute in apa sarata. II scoateti si ii puneti la scurs.
Separat fierbeti cartofii apoi curatatii de coaja si taiatii felii.
Intr-o tigaie deja incalzita puneti uleiul, adaugati ardeiul iute si cartofii taiati felii si lasati la calit timp de 5-10 minute la foc viu. Adaugati sanziana de gradina fiarta. Amestecati delicat si usturoiul strivit si mai lasati la foc pentru 2-3 minute. Potriviti de sare si serviti.

Pofta buna din bucataria naturii!