- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Bucataria Naturii: plante din flora spontana - TOPORASUL
Bucataria Naturii: plante din flora spontana - TOPORASUL
Toporasii sunt nu numai frumosi si incantatori pentru ochi, ci reprezinta si niste plante utile in medicina alternativa si chiar in bucatarie
Toporasul este o planta medicinala intalnita in livezi, poieni, paduri, de la zona de campie si pana in cea alpina. Florile sunt delicate, au 5 petale sunt parfumate si au culoarea violet.
In vorbirea populara, toporasul a capatat numeroase denumiri. Iată-le pe cele mai frecvente: a fost numit tamaioara, micsunea, zambila de camp, viorea, viorica, pantofiori, violeta, floare domneasca, cocosei sau carligei.
Cel mai des sunt utilizate pentru parfumuri, esenta de violeta fiind foarte folosita in industria cosmetica.
Partea aeriana a plantei are proprietati expectorante si calmante pentru tuse. Este recomandata dealtfel la calmarea iritatiilor gurii si a gatului, ajuta la refacerea pielii in cazul iritatiilor sau a arsurilor.
In bucatarie poate fi folosita atat in varianta cruda (doar floarea), ca ornament si gust peste diverse creme si budinci cat si in varianta sirop poate fi folosit diluat cu apa devenind o bautura racoritoare si parfumata sau pentru a orna diverse tipuri de creme si budinci.
Sirop de toporasi (viola odorata)
1 kg de flori de toporasi
300 ml de vin alb
700 de ml de apa rece
1 kg de zahar
20 de gr. acid citric (sare de lamaie)
Intr-un vas puneti apa, vinul si violetele (doar florile, fara codite) si amestecati delicat. Acoperiti vasul cu un capac peste care puneti si o folie de aluminiu astfel incat sa nu patrunda lumina. Din cand in cand amestecati usor sau scuturati vasul. Lasati totul la repaus pentru circa 4-7 zile.
La finalul celor 4-7 zile amestecati bine, stoarceti florile si filtrati sucul.
Sucul obtinut il puneti intr-o oala, adaugati 1 kg de zahar si puneti oala pe foc mic amestecand pana se topeste zaharul iar temperatura lui sa ajunga pana la fierbere. Fierbeti cat mai putin iar cand zaharul este topit luati oala de pe foc. Lasati sa se raceasca si adaugati cele 20 de gr de acid citric (sare de lamaie). Turnati in sticle de culoare inchisa si pastrati totul la intuneric si racoare. De consumat de preferinta pana in iarna urmatoare.