- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
- Tematici in evidenta
- Alte tematici
- 5 idei de calatorie Diverse Farmacia Naturii Biserici si manastiri
- Regiuni in evidenta
- Crisana Transilvania Moldova Maramures Bucovina
Cauta o pensiune
- Oferte cazare
- >
- Idei de calatorie
- >
- Legenda Babelor de Martie
Legenda Babelor de Martie
Una dintre primele sarbatoriri, simbolice a primaverii, o reprezinta vremea babelor, bazata pe capriciile vremii de inceput de primavara
Legenda spune ca desemnarea primelor zile din martie ca simboluri personale acelor ce-si aleg aceste zile pe post de oglinda a sufletului, are la baza o intamplare a Babei Dochia, de unde si denumirea acestor zile de “babe”.
Se spune ca Baba Dochia avea un fiu caruia atunci cand i-a venit vremea insuratorii, fara sa o anunte pe mama sa, a luat de nevasta o fata ce nu prea ii era pe plac Babei Dochia. Din aceasta pricina, Dochia, o cam sicana pe nora ei si ii cam dadea de facut lucuri care o puneau la grele incercari sau erau chiar imposibil de realizat.
Intr-o buna zi Dochia i-a dat norei un ghem de lana neagra si i-a poruncit sa mearga la rau sa-l albeasca. Fata s-a supus si s-a dus sa spele ghemul, pe care l-a tot frecat cu mainile, straduindu-se sa implineasca porunca, pana cand degetele au inceput a-i sangera. Binenteles ca lana a ramas tot neagra. Desnadajduita a inceput sa planga. Dar, Iisus Hristos a auzit-o, si impresionat i-a venit in ajutor. I-a daruit o floare parfumata si i-a spus sa spele lana cu ea. Tanara i-a urmat sfatul, a pus floarea in apa si dintr-odata lana s-a albit. In schimb sangele de pe degetele ei s-a scurs pe cateva fire de lana astfel nascandu-se firul alb-rosu al martiorului.
Mai departe povestea spune ca dupa ce nora se intoarse acasa cu lana intr-o mana si cu floarea in cealalta, Dochia s-a mirat vazand floarea. Si crezand ca a venit primavara a plecat cu oile la munte. Baba Dochia, cea cu 9 cojoace, pe masura ce treceau zilele calduroase de primavara, dezbraca rand pe rand cate un cojoc. Astfel dupa ce le dezbraca pe toate, in a noua zi, a venit un frig cumplit care a inghetat-o atat pe ea, cat si pe toate oile ei. Se spune ca pana la urma Dochia si oile ei, s-au transformat in stane de piatra si inca le mai putem intalni pe inaltimile muntilor Ceahlau. (vezi Pensiuni Ceahlau-Bicaz)
Astfel, oamenii au inceput sa celebreze venirea primaverii, alegandu-si cate o zi dintre primele 9 ale lunii martie pentru a vedea cum le este sufletul. Intunecat sau luminos.