OK - adaugat la favorite
Eliminata din favorite!

Transraraul - noua sosea de peste munte

Decizia  de a construi un drum de culme, asfaltat si consolidat, din Pojorata spre Rarau (14 kilometri) a fost una foarte buna

Recomandarea verii  viitoare pentru amatorii de drumeții auto și perpedes în Bucovina  sudică înaltă, în zona Rarău-Giumalău, este noua șosea de altitudine, pe care am numit-o Transrarăul.

Printr-o ciudată întâmplare, cu iz de combinație politică, drumul care fusese construit de comuniști până pe Rarău, și care pornea din Câmpulung Moldovenesc, a fost abandonat.
Decizia  de a construi un drum de culme, asfaltat și consolidat, din Pojorâta spre Rarău (14 kilometri) a fost una foarte bună, el urmând vechiul drum forestier de pe pâraul Izvorul Giumalău.

Așadar, dacă aveți drum în Bucovina, luați calea Pojorâtei (cazare extraordinară la pensiunile din zonă), iar în centrul comunei, la trecerea la nivel cu calea ferată urmați DJ 175B, care vă duce până la Cabana-Hotel Rarău (1536 metri).

 

 

Peisajele sunt absolut încântătoare, pentru că  Giumalăul cu ai săi 1857 de metri străjuiește drumul pe dreapta, iar pe stânga admirați culmile ascuțite ale martorilor calcaroși Adam și Eva, după care lăsați Pârâul Izvorul Giumalău, și intrați în zona platoului Rarăului la Șaua Fundu Colbului (1285 metri).
Aici peisajul ,,klippei triasice" vi se înfățișează în toată splendoarea lui, având în fundal arhicunoscutele Pietre ale Doamnei (nume dat în amintirea soției  Domnitorului Petru Rareș, ctitorul Mânăstirii Rarău).
Undeva la cinci minute de mers pe jos de hotel, ajungeți la intersecția acestui drum proaspăt asfaltat, cu cel care urcă dinspre Chiril (DJ 175A), drum de vreo 11 kilometri, prin Poiana Tăieturii și pe la mânăstirea mai sus menționată, cu zone unde asfaltul lipsește pe multe porțiuni, dar este practicabil.

În cazul în care mergeți pe jos (4-5 ore) dinspre Pojorâta, marcajul vechi vă duce pe cruce galbenă până în Șaua Fundu Colbului,  aici se întâlnește cu marcajul bandă roșie, care vine din Giumalău.
Însă, odată cu construirea șoselei, multe dintre ele au fost distruse, așa că puteți urma  traseul doar urmărind firul șoselei. Există și porțiuni unde marcajul a rămas în pădure, dar este riscant. Chiar dacă ocoliți mai mult pe serpentinele noului drum, va asigur că merită, mai ales că urcușul nu este deloc greu.

De la intersecție, de sus, mergeți o jumătate de oră spre vârful Rarău (1649 metri),  spre Piatra Șoimului, la 10 minute de hotel, și o oră până pe Pietrele Doamnei.